|
מרפאת טראומה ופוסט-טראומה |
מנהל השירות : ד"ר מייק מטר
מרפאת הטראומה מתמחה באבחון וטיפול במצבים נפשיים המתפתחים לאחר חוויה טראומטית מסכנת חיים שהאדם נחשף אליה או שהיה עד לה. המצבים הנפשיים האלה גורמים למצוקה ניכרת ויש לעתים השלכות גם על בני המשפחה. חלק מהפונים מאובחנים כמתמודדים עם תסמונת פוסט טראומטית(בתר חבלתית). דוגמאות לאירוע טראומתי כוללות פיגוע חבלני, מצבי לחימה, פשע אלים, תקיפה מינית, תאונת דרכים ותאונת עבודה. אירועים שכאלה כוללים לא אחת גם פגיעות גופניות, בניהן גם חבלות ראש(מכה או גל הדף).
בשלב המידי בני אדם מיועדים להגיב לסכנה, מרבית האנשים יפגינו תופעות "חירום" בימים הראשונים ובהמשך יחזרו בהדרגה למצבם הנורמטיבי, חלקם יפגינו תופעות משמעותיות למשך מספר שבועות בטרם יצליח להסתגל בחזרה לשגרה ולקבל את החוויה הקשה ללא מצוקה קשה ו / או פגיעה בתפקוד.
ההפרעות הנובעות מחשיפה לאירוע טראומטי - בשלב החריף (3 ימים עד חודש) ובשלב הממושך (מעבר לחודש ימים) - קרויות הפרעת דחק חריפה ו-הפרעה פוסט–טראומתית (הפרעה בתר-חבלתית או הַלֶּמֶת ובלועזית PTSD בקיצור). ככל הידוע כיום הן נובעות משיבושים ביכולת "החזרה לשגרה" לאחר שמערכות "החירום" (הגופניות והנפשיות) הופעלו באופן טבעי ותקין בזמן האירוע המסכן.
חלק מסוים מן האנשים שנחשפו לאירוע ימשיכו לסבול מתופעות נפשיות וגופניות (הנחשבות לנורמטיביות בימים הראשונים) לאורך חודשים וחלקם אף למשך שנים. זוהי ההפרעה הפוסט-טראומתית הממושכת. ידוע גם על מקרים בהם התסמינים מופיעים לראשונה כעבור זמן רב (6 חודשים ואילך. המרפאה מציעה טיפול במגוון שיטות בידי צוות רב מקצועי של רופאים פסיכיאטריים, פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים קליניים אשר התמחו בתחום. הצוות מיומן גם באבחנה של פגיעות משולבות והפניה לשירותים המתמחים בזאת.
הטיפול בהפרעה הזאת מבוסס על טיפול פסיכותרפי הממוקד לטראומה, תוך שילוב בין מגוון גישות טיפוליות פסיכו – סוציאליות, בסיוע טיפול תרופתי על פי הנדרש, בראייה שיקומית. מטרת הטיפול היא למתן סימפטומים, לעבד את החוויות הקשות ולהסתגל למצב, ובמקביל לסייע למטופל לשקם ככל שניתן תחומי תפקוד אשר השתבשו.
צוות המרכז ליעוץ ותמיכה למשפחות (מית"ל) במרפאה הכללית מסייע בהסתגלות ובהתמודדות של בני המשפחה המעוניינים בכך.
איך מגיעים אלינו - מרפאת הטראומה והפוסט- טראומה מקבלת מטופלים מכל מרחב הדרום המופנים ע"י רופאים בקהילה ובמחלקות לרפואה דחופה/ מחלקות אשפוז ומרפאות בבתי חולים של כל קופות החולים, מאגף השיקום של משרד הביטחון (נכי צה"ל), מהמוסד לביטוח לאומי (במיוחד המחלקה לנפגעי פעולות איבה) ומגופים כגון היחידה לתגובות קרב בצה"ל.
המרפאה מהווה גוף מייעץ לגורמי טיפול ושיקום שונים ומגוונים. לצורך כך צוות המרפאה מספק לאותם גופים סיכומי ביניים עם המלצות טיפוליות/ שיקומיות על פי הנדרש – למשל לוועדות רפואיות של משרד הביטחון או המוסד לביטוח הלאומי. (חשוב לדעת שאין מדובר בחוות דעת רפואית אלא בעדכון המצב הקליני והמלצות טיפוליות, בלבד).
בכל מקרה נדרשת הפנייה (מנומקת ככל שניתן) מידי רופא וכן טופס התחייבות מהגורם המממן (טופס 17). ליצירת קשר: טלפון - 08-6401700; פקס - 08-6401621; מייל - ptsdb7@pbsh.health.gov.il
|
|