מרכז מכוון החלמה- המרכז לבריאות הנפש באר שבע
רכזת התכנית: לינור רכב, מנהלת השירות הסוציאלי מייסדת התכנית: ענת שליו – עו"ס ורכזת אקדמית המרכז לברה"ן בבאר שבע, בהובלת השירות הסוציאלי, בשיתוף עם קרן טאובר, יספר"א, איגוד הפסיכיאטריה בישראל, המרכז להכשרה וחקר שירותים ומדיניות בתחום ברה"ן באוניברסיטת חיפה, אגף השיקום במשרד הבריאות, מתמודדים ומשפחות, שותף ביוזמה להטמיע את גישת ההחלמה במערך השירותים לברה"ן והפיכת המרכז למרכז מכוון החלמה. חזון גישת ההחלמה שואף להנחלת ידע, ערכים, מיומנויות ותפיסות הרואות את האדם במרכז ואת יכולתו להשתנות, להחלים, לחיות חיים מספקים, בעלי תקווה התורמים לו ולסביבתו, למרות המגבלות שמציבה בפניו מחלתו. מסע ההחלמה מתייחס ליכולת האדם לשנות את עמדותיו ביחס לעצמו, ויכולתו להבחין בין כוחותיו למגבלותיו.
רציונל: בחירה, העצמה ומכוונות עצמית הינם מרכזיים בתהליכי החלמה עבור המתמודדים עם מחלה פסיכיאטרית. שירות מכוון החלמה, מדגיש את תפיסת האדם במרכז, תפיסתו כשותף פעיל בתהליך קבלת השירות וכבעל שיח במהלך קבלת הטיפול. המתמודד יכול להשתנות, להחלים, לחיות חיים מספקים, בעלי תקווה התורמים לו ולסביבתו, למרות המגבלות שמציבה בפניו מחלתו
מטרות התוכנית: הפעלת המרכז על כל שירותיו לטפל על פי תפיסה מכוונת החלמה. שילוב, שיתוף ומעורבות המטופלים, בני משפחותיהם והצוות הרב מקצועי בתהליך ההתערבות. כבוד, בחירה ומתן משמעות אישית כחלק מהכלים להתמודדות עם מחלה פסיכיאטרית.
בסופו של תהליך - למתמודד תהיה שליטה רבה יותר על תכנית הטיפול והשיקום האישית שלו.
יעדים: צמצום השפעות המחלה על חייהם של המתמודדים הצבת מטרות והתקדמות לקראת יעדים אישיים משמעותיים ניהול של המחלה באופן עצמאי וקידום תהליכי החלמה בהתאם לחזון האישי הרחבת האוטונומיה במצבים בהם אין יכולת לאדם לבחור מתן אפשרות לתכנן את אופן הטיפול בזמן משבר ומניעת משברים חריפים חוזרים
בין התוכניות שהופעלו בחמש השנים האחרונות על מנת לעמוד במטרות: ניהול מחלה והחלמה (IMR)- הכשרה, יישום והטמעה של התערבות מבוססת ראיות, שנמצאה יעילה בשיפור תוצאות רצויות עבור מתמודדים עם מחלות נפש. ניהול מחלה והחלמה הינה התערבות שיקומית מובנית שפותחה ע"י Kim Mueser & Susan Gingerich ב -2002 ומאז מיושמת בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, הולנד, יפן , ושוודיה. ההתערבות מקדמת התמודדות יעילה עם המחלה והחלמה אישית באמצעות: • איתור והתקדמות בהגשמת מטרות אישיות בעלות משמעות אישית. • רכישת ידע וכישורים שיסייעו בהשגת שליטה טובה יותר על המחלה.
פיתוח הנחיות פסיכיאטריות מקדימות (PAD)- תוכנית בדגש על צרכי הטיפול והעדפותיו האישיות של האדם ודרכים לשמירה על רצף חייו עבור זמנים של משבר עתידי. PAD היא תכנית שפותחה אצלנו הכוללת 2 מרכיבים: 1. תוכנית למניעת החרפה במצבים של נסיגה נפשית ומניעת אשפוז חוזר. 2. תוכנית לקבלת טיפול רפואי במסגרת אשפוז. • האדם יכול לבחור למלא אחת מתוכניות אלו או את שתיהן. • מילוי המסמך יוצר הזדמנויות להיערך למצב של משבר עתידי ודורש מיומנות של קבלת החלטות משותפת (צרכן ואיש מקצוע). • מילוי המסמך אינו רק טכני אלא חלק חשוב מתהליך משותף והשקעה הן של הצרכן והן של איש המקצוע המסייע במילוי המסמך.
"עמיתים מומחים" (Peer Recovery Support Specialist) – תכנית חדשנית וראשונה מסוגה בארץ של שילוב מתמודדים, שעברו הכשרה, כעובדים ביחידות שונות של המרכז , כולל במחלקה סגורה. כיום משולבים בבית החולים שלנו 5 עמיתים מומחים ב – 3 יחידות שונות. מטרות התכנית: * לשלב עמיתים מומחים בתוך המערך המקצועי של הצוות * לשפר הסתגלות וההיענות של נפגעי נפש ובני משפחותיהם- בשלבי הטיפול והשיקום השונים * לשנות עמדות וסטיגמות של אנשי מקצוע במרכזים לבריאות נפש
במהלך שנות הפעלת המרכז כמרכז מכוון החלמה, נעשו התערבויות רבות מגוונות בתוכניות השונות, ודרך השיח והשותפות של כלל הסקטורים במרכז יחד הצרכנים, משפחותיהם ומגוון ארגונים מהקהילה, המרכז הצליח לעמוד ביעדי התכנית, ואפילו לעבור תהליך החלמה כארגון, לשנות עמדות, לקדם ולשפר את השירות במרכז לטובת צרכניו.
|